Fødevarestyrelsen: Spis trygt frugt og grønt

Herhjemme dyrker vi store mængder frugt og grønt under høje kvalitets- og sikkerhedskrav.

Frugt og grønt skal produceres forsvarligt og være sikkert at spise. Avlerne skal følge fødevarelovgivningen. Reglerne handler blandt andet om produktion, udstyr, hygiejne, rent vand, sikring mod forurening, uddannelse af personale, egenkontrol, at hvert parti kan spores – og trækkes tilbage, hvis der viser sig en risiko. Myndighederne tager på kontrolbesøg, hvor de må se alt på virksomhederne.
Herhjemme gør mange avlere en ekstra indsats for fødevaresikkerheden. Nogle af dem har valgt en frivillig certificering med skrappere krav, end loven dikterer. Mange foretrækker nyttedyr til at bekæmpe skadedyr, så den frugt og grønt du spiser, er fri for kemikalierester.

Skyl frugt og grønt
Fødevarestyrelsen opfordrer dig til trygt at spise masser af frugt og grønt. Det er sundt, og risikoen for at blive syg er minimal. Dog er flere danskere de sidste år blevet syge af at spise grøntsager fra udlandet. Årsagen har været bakterier og virus, typisk på grund af urent vand eller dårlig hygiejne. Derfor bør du altid skylle frugt og grønt, dansk såvel som udenlandsk.

Hvad betyder fødevaresikkerhed?
Fødevaresikkerhed betyder, at fødevarerne er sikre, så forbrugerne ikke bliver syge af dem, hverken på kort eller lang sigt. Fødevarelovgivningen fastsætter regler for, hvordan virksomhederne opfylder dette krav. Frugt og grøntavlerne har ansvar for forhold ved produktionen, som har betydning for afgrødernes mikrobiologiske og kemiske kvalitet.

FAKTA

I Danmark er en stor del af vores frugt og grønt produceret under GLOBALG.A.P., en verdensomspændende frivillig produktcertificering. Avlerne forpligter sig til at opfylde over 200 krav om blandt andet hygiejne, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed. Kravene om egenkontrol og oplæring af medarbejdere om fødevaresikkerhed går ud over lovens krav.

Læs mere på Globalgap.org