Derfor smager danske jordbær bedst

Du ved det godt. Uanset om du foretrækker dem med sukker, mælk og fløde eller helt naturligt som de er, smager danske jordbær bare bedre end dem, der kommer fra udlandet. Men ved du også hvorfor? Forklaringen er simpel og handler om friskhed, modenhed og selve sorten.

”Danske jordbær er som regel friskere end udenlandske. Danske jordbær rammer oftest butikkerne dagen efter de er plukket, og som noget nyt har flere og flere supermarkeder lavet aftaler med lokale avlere om at levere friske jordbær plukket samme morgen direkte til butikkerne. Det betyder, at man kan vente med at plukke dem, til de er modne. Udenlandske jordbær, som skal
transporteres langt, bliver plukket inden de er helt spiseklar og eftermodner undervejs. Det betyder, at de ikke får den samme sukkermængde, som de jordbær, der sidder og modner på planterne, og som på den måde får masser af sukker fra jordbærplantens blade,” siger jordbærkonsulent ved gartnerirådgivningen, Dan Haunstrup Christensen.

”Udenlandske sorter er typisk hårdere end de danske jordbær, da de skal kunne tåle at blive transporteret langt uden at blive skadet. Forestillede man sig, at man skulle transportere et jordbær
af en blød sort, ville de ikke være ret lækre, når de nåede frem,” forklarer Dan Haunstrup Christensen.

Årets danske jordbærsæson er kort, men sød
På grund af det varme forår begyndte jordbærsæsonen i år tidligere end den plejer, og med stor sikkerhed kommer den også til at slutte, før den plejer. Den danske jordbærsæson løber normalt fra april til september, men i år er det næppe alle steder, der vil være flere jordbær på markerne, når vi kommer ind i midten af august, vurderer Dan Haunstrup Christensen.

Den gode nyhed er dog, at hovedsæsonen først nu skal til at gå i gang, og selvom den bliver kortere end sædvanligt, er der god grund til at glæde sig. Det er nemlig på denne tid af sommeren, at de lækreste danske jordbær bliver modne.

”Det bedste tidspunkt for jordbær er det, der kommer nu. De sorter, der modnes i den kommende tid, er mere søde end de tidlige. De har typisk ikke det der æblehårde bid, men er bløde og samtidig faste,” siger Dan Haunstrup, hvis favoritjordbær forresten er det meget mørke, søde bær Malwina.

”Det er, præcis som et jordbær skal være,” siger han.

DE DANSKE JORDBÆR ER BEDST FORDI
• De har kort vej fra gård til butik og er derfor mere friske end de udenlandske
• De bliver plukket, når de er spiseklar, hvilket har betydning for smag og sødme
• Sorten er blødere og mere delikat, fordi de ikke behøver at kunne klare en lang og hård transport

Læs mere på www.osdergror.dk.