Fynboerne foretrækker dansk frugt og grønt for smagens skyld

Om sommeren skinner danskernes kærlighed for dansk frugt og grønt tydeligt igennem, og det gælder ikke bare de søde, danske jordbær. De danske, grønne sager foretrækkes faktisk af de fleste – og det er især tydeligt om sommeren, hvor dansk frugt og grønt for alvor er i sæson. Men forklaringen på, hvorfor danskerne foretrækker dansk frugt og grønt, er ikke den samme på Fyn som i resten af Danmark.

I en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Dansk Gartneri svarede over 75%, at de helst køber dansk frugt og grønt, når de handler. Og det gælder også fynboerne, hvor de fleste foretrækker danske lækkerier i grøntskuffen. Til gengæld er der stor forskel på, hvilke årsager der er til, at danskerne foretrækker de varer, der er dyrket i den danske muld. Størstedelen af de adspurgte svarer, at årsagen til, at de vælger dansk, er, at de gerne vil støtte de danske gartnere. Hos fynboerne er svaret dog et helt andet, selvom de fleste gartnerier hører hjemme på Fyn.

Fynsk smagsfavorit
Der er nemlig signifikant flere fynboer, der foretrækker dansk frugt og grønt, ikke fordi de gerne vil støtte de lokale gartnerier, men helt enkelt fordi de synes, det smager bedre.

”Vi er glade for at levere et produkt, som forbrugerne synes smager godt. Der er ikke langt fra vores marker til danskernes tallerkener, og vi kan stå inde for god smag og kvalitet af de produkter, der forlader vores produktion, fortæller Anders Illum Storm, der dyrker asparges og jordbær lige uden for Fåborg på Fyn.

Årsagen kan ligge i, at der er så mange gartnerier på Fyn. Det er derfor en selvfølge for fynboerne at støtte den lokale gartner. Og det giver rum til at fokusere på nogle værdier, der handler mere om dem selv: Nemlig smag og behag. Det er i hvert fald, hvad Tine Gudrun Petersen fra SPIS! Madfestival peger på, kunne være svaret. Hun har gennem tre år stået bag den velbesøgte festival, der primært fokuserer på fynske fødevarer:

”Fyn er en ø, der bugner af frugttræer, gartnerier og landbrug. Mange fynboer er vokset op med vejsalg af sæsonens friske, lokale frugt og grønt lige om hjørnet, så velsmag er noget, vi kender og vælger. Smagen af en friskplukket lokal tomat, der ikke har rejst kloden rundt, er smagen af barndom og sommer, og det er mit indtryk, at vi er stolte af vores stærke agrikulturelle identitet på Fyn. Vi stoler på den høje kvalitet fra danske gartnerier, fordi gartnerierne er en meget velkendt del af det fynske landskab, og fordi vi ofte kender gartneriejeren fra lokalmiljøet.” forklarer Tine Gudrun Petersen.

Fakta om undersøgelsen
På vegne af Dansk Gartneri og deres kampagne ”Kig efter flaget” har Analyse Danmark foretaget en analyse af danskernes præferencer for dansk frugt og grønt. Undersøgelsen blev foretaget blandt 2500 repræsentativt udvalgte mænd og kvinder på tværs af landet.

Fakta om Dansk Gartneri
Dansk Gartneri er gartnerierhvervets brancheorganisation. Dansk Gartneris ca. 500 medlemmer er gartnere, der fremstiller potteplanter, planteskoleprodukter, væksthusgrøntsager, frilandsgrøntsager samt snitblomster og grønt. Læs mere på www.osdergror.dk.