Nyttedyr passer på tomaterne

En hær af bittesmå dyr beskytter tomatplanter mod deres værste fjender. Målet er at undgå sprøjtning.

I et gartneri ved den midtfynske by Bellinge udkæmpes en kamp på liv og død. Friske tropper sendes ind hver fjortende dag. De besejrede vises ingen nåde. De bliver ædt.

Stille krig i gartneriet
Her er fred og ro i det tomatduftende drivhus. Plukkere udvælger røde, solmodne tomater og brumbasser flyver rundt og bestøver gule blomster. På bladene er der jævnligt krig. Snyltehveps mod hvide fluer, rovtæger mod spindemider og rovmider mod spindemider og trips.

”Vi køber dyr ind hver fjortende dag om foråret som skadedyrsforebyggelse. Endnu oftere hvis der er et angreb i gang. Lidt skadedyr er okay, for så har nyttedyrene noget at leve af. Sprøjtemidler vil vi helst undgå. Mange af dem dræber nyttedyrene, og naturens balance bliver ødelagt,” fortæller gartner Mads Pedersen, som på en god dag høster 30 tons tomater.

Ingen rest af sprøjtemidler i danske tomater
Ved 25 stikprøver af danske tomater blev der ikke fundet pesticidrester i nogen af dem. Der var pesticidrester i 15 ud af 29 stikprøver af udenlandske tomater. Indholdet var under de tilladte grænseværdier. I de 15 stikprøver blev der fundet i alt 35 forskellige pesticider.

De gode mod de onde
Hvide fluer er the bad guys, som giver honningdug, så planter og til sidst tomaterne bliver fedtede. Derfor sætter gartneren snyltehveps ud. De små dyr af bananflue-størrelse lægger æg inde i de hvide fluers æg, så der kommer en snyltehveps ud i stedet. En anden snyltehveps tager minér-fluer, hvis larver laver minegange i bladene.

En rovtæge, som ligner en bette, ærtegrøn flue, hører til the good guys. Den æder hvide fluer og røde spindemider, som lægger et tæt spind om tomatplanterne og suger saft af bladene. Rovtægen er grådig. Er der ikke andet, spise den sine egne unger.

Endelig er der rovmiderne, som er bittesmå, nyttige kravledyr. Én slags æder spindemider og larver, en anden tager sig ’kærligt’ af trips, små flyvende insekter som suger saften af planten.